Шефът на "Минстрой": Бизнесът се нуждае от сигурност и спокойствие

Бюджет се пълни с работа и от добри данъкоплатци, категоричен е "Мистър Икономика" Николай Вълканов

308 ~ 2 мин. четене

Данъчните закони не трябва да се пипат. Чу се, че трябва да има различни ставки по ДДС, да се махне плоският данък и т.н., но ако няма спокойствие в данъчната система и в законовата уредба, нищо няма да се получи. На бизнеса са нужни сигурност и спокойствие. Това каза в интервю за днешния брой на в. "Преса" председателят на Съвета на директорите на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов, който спечели и приза "Мистър Икономика" в последния конкурс на списание "Икономика".

"Бюджет се пълни с работа и от добри данъкоплатци. Разбира се, трябва да се свие сивата икономика и да се спре неплащането на данъци. Това е важно, за да влизат пари в държавата и с тях да се повишат доходите на пенсионерите, на майките, на социално слабите, за да може те да си плащат тока и парното", коментира шефът на "Минстрой".

Той припомни, че електрическата енергия в България е най-евтината в Европа, но проблемът е, че доходите са ниски. "Разбира се, смятам, че има възможности и цената на тока да се пипне", каза още Николай Вълканов. Той е убеден, че ЕРП-тата трябва сами да покриват загубите си по мрежата и кражбите.

"Не трябва потребителите да плащат за тях, защото много често те стават с участието на хора от самите електроразпределителни дружества. Или пък 15% за развитието на мрежата, които им се признават. Това също трябва да се промени. Аз, като правя инвестиции, да не би някой да ми ги плаща. Второ, поддържаме огромен студен резерв - плащаме на централи, които на всичко отгоре не са екологични", припомни Николай Вълканов.

Наблюденията му показват, че суровините  у нас са много скъпи. "Природният газ е много скъп. Той е 600 долара за 1000 куб. метра. Тази цена е непосилна за производството. Каквото и да произвеждаш при тази цена, то е непродаваемо. Така че по тази причина чудо в икономиката няма как да стане", даде пример Николай Вълканов. Именно затова той е на мнение, че България голямо богатство, което има България - шистовият газ и ако тя го разработи, някой ден може да говорим за чудеса, защото ще имаме гориво по 100 долара за 1000 куб. м.

"Тогава ще може да дойдат и чужди инвеститори, ще има и български и ще се произвежда конкурентна стока. Просто трябва да имаме правилна политика по този въпроси и правилно разясняване как се прави подобно нещо в консервативна Великобритания, в Полша и Франция. Ако ние произведем шистов газ, то тогава ще може да очакваме скок в нашата индустрия. Ще може да произвеждаме евтина електроенергия, ще има металургия, ще се развиват и други производства, които имат нужда от такава суровина. Така в България ще има растеж на икономиката и растеж на доходите", уверен е шефът на "Минстрой холдинг".

Подкрепи Economic.bg