Шефът на Sony ще се пенсионира през юни

Роденият в Уелс Хауърд Стрингър беше избран на поста през 2005 г.

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Председателят на борда на директорите на японската технологична корпорация Sony Хауърд Стрингър ще се пенсионира през юни. Стрингър стана първият мениджър оглавил компанията, който не е японец, пише Bloomberg. 71-годишният Хауърд Стрингър ще се оттегли по време на годишното събрание на акционерите на дружеството.

Изненадващият избор Стрингър като главен изпълнителен директор беше през юни 2005 г. Роденият в Уелс мениджър се бореше да позиционира успешно Sony на пазара, на който конкурентите предлагаха телефони и телевизори с повече функции и често пъти на по-ниски цени.

Южнокорейската компания Samsung Electronics Co успя да свали Sony благодарение на ефективно производство. Американският гигант Apple от своя страна, благодарение на продуктите iPod и iPad и добрия маркетинг, принуди Стрингър да се съсредоточи единствено върху намаляването на разходите на Sony.

От базираната в Токио компания, която е най-големият японски износител на потребителска електроника, обясниха, че наследникът на Стрингър ще бъде избран след общото събрание на акционерите през юни.

Подкрепи Economic.bg