Шефът на агенцията по горите чака уволнението си

Според премиера Бойко Борисов той е трябвало да забележи, че "в Несебър стават безобразия"

Заради скандала с дюните край Несебър:

3635 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Шефът на Агенцията по горите най-вероятно ще бъде уволнен днес. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който коментира темата за строителството върху дюните край Несебър пред Нова телевизия.

"Може би още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите", заяви министър председателят. По думите му той (Бисер Дачев, б.р.) е бил длъжен да провери за какво въпрос по отношение на 29-те декара дюни край Несебър. "Трябвало е да ме информира, че там става безобразие", категоричен бе премиерът.

Когато има виновен, той бива или уволняван, или даван на прокурор, заяви Бойко Борисов, като почерта, че "това е огромната разлика между сегашното правителство с предишните".

Премиерът припомни, че вече е сезирал изпълняващия длъжността главен прокурор по случая в Несебър. "Този, който е подписал, че това не са дюни, а си е обикновена земя, това е първият виновен", каза Борисов.

По негово предложение днес в Народното събрание ще бъде сформирана анкетна комисия, която да разгледа всички сделки от 2003 г. досега. "Ще предложа в нея да има само един представител на ГЕРБ, останалите да са от опозицията, но да бъдат отворени за медиите и организации", заяви Бойко Борисов.

По-късно днес премиерът и трима министри ще се срещнат с представители на екологични организации по повод застрояването на дюните край Несебър.

С еколозите министрите на земеделието Мирослав Найденов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и околната среда и Нона Караджова те ще обсъдят докъде е стигнала проверката по сделката с издаденото разрешение за строеж върху дюните край Несебър, както и предстоящите промени в Закона за горите. В петък Лиляна Павлова обяви, че ще внесе предложение в понеделник за промени в закона, целящи пълна забрана на строителство върху земи, квалифицирани като дюни.

Темата стана актуална в последните дни на миналата година, след като председателят на Управителния съвет на природозащитна федерация „Зелени Балкани”  Тома Белев алармира, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Земята е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър, която попада в екомрежата "Натура 2000".

Подкрепи Economic.bg