Швеция е най-устойчивата страна в света

Нигерия и Египет са най-неустойчивите страни според проучването на RobecoSAM

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Швеция е определена като „най-устойчивата страна в света”, показват данни на Швейцарската инвестиционна група RobecoSAM. Класацията е изготвена на базата на показатели, отразяващи екологични и социални въпроси на управлението като въглеродните емисии, социално сближаване и граждански свободи. В изследването участват 59 страни от света.

Швеция е постигнала най-високи резултати в почти всички критерии, надминавайки много от развитите страни. Страната има отлични показатели за околната среда и доказва, че може да съчетава използването на възобновяеми източници на енергия и ниските емисии на СО2 с добър социален статус.

На второ място в списъка се нарежда Австралия, следвана от Швейцария. В челната десетка влизат и Дания, Норвегия, Великобритания, Канада, Финландия, САЩ и Нидерландия. Най-неустойчиви страни според проучването са Нигерия и Египет, които показват изключително ниски резултати на управлението на социалните въпроси.

Проучването на Швейцарската инвестиционна група RobecoSAM е стигнало до извода, че страните с добър профил на устойчивостта обичайно имат по-ниска застрахователна премия.

Подкрепи Economic.bg