Швейцария и Германия в шпионска война

Автор: Александър Драйшу

Според немските медии, миналата седмица е пристигнало писмо от швейцарските власти, с което се иска предаването на трима немски чиновници от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тримата са водели преговорите през 2010-та година, когато немската провинция закупи диск с данните на немски граждани, укривали спестяванията си в Швейцария – клиенти на банката Кредит Суис – за сумата от 2,5 милиона евро. Обвиненията са за икономически шпионаж и нарушаване на банковата тайна.

 


Сделката през 2010-та година бе широко тиражирана по медиите и даде начало на вълна от дискусии за нуждата от мерки, с които да бъде спряно укриването на данаци на немски граждани в данъчни оазиси като Швейцария.

 


Правителството на Федералната република в момента обсъжда проектозакон, според който влоговете на немски граждани в Швейцария ще бъдат облагани с плосък данък от 26,4% със задна дата от 2000-та година насам.


Предложението среща остри критики както от обикновените граждани, които недоумяват защо не се предлага по-сурово облагане и наказания за провинилите се, така и от социалдемократите в Германия.

 

Коментари: 0