Силен ръст на продажбите на дребно в САЩ

Основната причина за добрите резултати е солидния ръст с 1,8% на продажбите на автомобили и части за тях

112 ~ 1 мин. четене

Продажбите на дребно в САЩ през май 2013г. са се увеличили с 0,6% в сравнение с предходния месец, когато техният ръст е 0,1%, информира Bloomberg.

Данните от министерството на търговията на САЩ показват още най-бърз темп в последните три месеца.  На годишна база продажбите на дребно през май се повишиха с 4,3% спрямо предходната гофина.

Основната причина за добрите резултати е солидния ръст с 1,8% на продажбите на автомобили и части за тях. Това е и най-силното повишение от шест месеца насам. Това представлява и добър сигнал за автомобилния сектор в САЩ, който се намира в доста добра форма на фона на слабостта в останалия промишлен сектор. Ако от статистика се изключи автомобилния сектор, покачването на същия показател ще е едва с 0,3 на сто.

Другите сектори с положителен резултат са строителните материали и хранителните стоки. Спад се наблюдава при електрониката, дрехите, обзавеждането за дома, както и при баровете и ресторантите.

Министерството на труда оповести също по-добри данни за седмичните молби за социални помощи при безработица в САЩ.  Броят на американците, които са попълнили молби за помощ при безработица, отбеляза солидно понижение през последната седмица с 12 000 до 334 000. Това е сигнал за стабилно подобрение на пазара на труда в САЩ.

Подкрепи Economic.bg