Силен старт на стерлинга в началото на седмицата

Доларът, еврото и йената са без промяна на нивата от петък

Силен старт на стерлинга в началото на седмицата
92 ~ 3 мин. четене

Стерлингът нарасна днес, след като Английската централна банка индикира, че лихвите ще трябва да се повишат дори преди да се възстанови растежа на заплатите, оттегляйки се по този начин от предишни коментари, които провокираха пазарите да отложат тогава повишението на лихвите.

Паундът скочи до 1.6739 срещу долара спрямо нива на затваряне в петък на 1.6689. Той се стабилизира и срещу еврото и го свали от 0.8023 до 0.8000. Миналата седмица паунда се срина до четири месечно дъно от 1.6657 при намалението на прогнозите на АЦБ за ръста на заплатите и намека, че повишение на лихвите в голяма степен зависи от подобрение на възнагражденията. В интервю обаче пред Сънди Таймс, управителя Марк Карни заяви, че не е длъжен да чака реалните заплати да нараснат преди повишение на лихвите. Така обаче Карни хвана пазарите неподготвени и те реагираха с покупки на стерлинга.

Другите основни валути останаха в общи линии без промяна и ще очакват насока от събирането по-късно през седмицата на топ банкери от централните банки на годишния симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хоул, който започва на 21 август. Тази година основна тема на симпозиума ще бъде “преоценка на динамиките на развитие на пазара на труда”.

Доларът, еврото и йената са без промяна на нивата от петък, когато нарасналото напрежение в Украйна доведе до нови дъна по доходността на облигациите. Евро/долар е на 1.3390  в познатия тесен рейндж от 1.3333-1.3445 в който се търгува този месец. Кросът евро/йена е на 136.11. Долар/йена е на 102.39, което е по средата на търговията този месец в 101.51-103.05.

Австралийският долар е на 0.9317 срещу зелените пари и бавно се възстановява от дъното по-рано този месец на 0.9239. Важното събитие тази седмица за валутата е едно от двете годишни изказвания на управителя на централната банка на Австралия, Глен Стивънс пред парламента. Дилърите обаче не очакват изненади от Стивънс, който вероятно ще потвърди позицията на банката по монетарната политика.

По отношение на новините, тази седмица привличат вниманието докладите за производствените сектори в Китай и Европа, както и инфлацията и продажбите на дребно във Великобритания.

 

Златото остава под натиск

В петък златото загуби за втора поредна сесия позиции и падна под 1300 долара за тройунция при технически разпродажби, докато акциите се възстановяват от първоначалните продажби при ескалацията на напрежението в Украйна. Спот цената днес е 1300 долара. Цената на златото падна под психологическата бариера от 1300 долара след пропадането под подкрепата при 50-дневната пълзяща средна, която преминава през 1304 долара.

Украинските сили издигнаха националния флаг над полицейско управление в Луганск, който в продължение на месеци беше под контрола на бунтовниците. Съобщението дойде в неделя от Киев, който се надява това да е пробив в усилията да бъдат смазани про-руските сепаратисти. Новината в петък, че украински части са разрушили руска военна колона на територията на Украйна, първоначално порази Уолстрийт като свали доходността по облигациите и даде сила на валутите предлагащи сигурност като йената и швейцарския франк. В крайна сметка обаче акциите възстановиха загубите при частичното завръщане на търсене на рискови позиции.

Дилъри и търговци отчитат, че упорито слабото търсене на злато от Азия е довело до опасения, че покупките няма да се повишат през втората половина на годината, която нормално е по-силна.

Азиатските индекси нараснаха в началото на търговията днес, след като видяха, че Уолстрийт се възстанови след последния рунд на напрежение по украинската криза. Доларът обаче е под натиск срещу предлагащата сигурност йена заради спада на доходността по облигациите.

 

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0