Силвио Берлускони е оправдан по делото „Руби“

Бившият премиер успешно обжалва присъдата си пред Апелативния съд на Италия

„Рубигейт“

Силвио Берлускони е оправдан по делото „Руби“
440 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е оправдан по скандалното дело „Руби”, информират европейските медии. Апелативният съд на Италия оправда Берлускони по делото, поради липса на престъпление. Както е известно, политикът т миналата година е признат за виновен от Съда в Милано в това, че се е възползвал от услугите на 17-годишна танцьорка от марокански произход с прякор Руби. Според прокурорите по "Рубигейт" Берлускони е канел непълнолетни проститутки на своите домашни партита по време на своето премиерство.

По версията на следствието Руби пък го е „обслужвала”, въпреки че самата тя отрича да е проституирала. Девойката призна единствено, че е взимала пари от експремиера, който се е "грижил" по този начин за нея.

След като 77-годишният политик бе признат в използване услугите на проститутка, той не пропусна да обжалва решението на по-горна инстанция. Оправдателната присъда означава, че за Берлускони се отменят мярката за неотклонение чрез 7 години затвор, както и доживотната забрана да заема държавни постове в републиката.

След като загуби на първа инстанция, сега прокуратурата има право да обжалва пред Касационния съд. Все още не е ясно как ще реагира най-висшата съдебна инстанция в страната, когато там се обърне следствието, за да протестира срещу решението на Апелативния съд.

В момента Берлускони излежава друга присъда - тази по делото Mediaset за укриване на данъци от медийната му империя. Тя обаче е сравнително лека и дори формална, тъй като е за полагане на обществен труд - в продължение на по-малко от година експремиерът ще се явява в старчески дом край Милано, за да се грижи за връстниците си. Подкрепи Economic.bg