Симеон Дянков е новият ректор на Руската икономическа школа

Бившият вицепремиер и финансов министър на България влиза и в Съвета на директорите

3587 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вицепремиерът и финансов министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков е назначен за ректор на Руската икономическа школа, предаде "РИА Новости". Той получава още по-голямо признание като влиза в Съвета на директорите на учебното заведение. Неговата основна задача ще е да реализация на стратегията на учебното заведение в съответствие с неговата мисия и приоритети за развитие, посочват от пресслужбата. Ректорът отговаря и за оперативната дейност на заведението и е подчинен пряко на Съвета на директорите.

"Симеон Дянков е икономист от световна класа, с превъзходни научни резултати и огромен практически опит", така председателя на Съвета на директорите Максим Бойко описа бившият български министър. "Радваме се, че Руската икономическа школа е оглавена от специалист от такава класа. С идването на Дянков ние очакваме преди всичко, подобрение на качеството на учебната програма, нов импулс в научните изследвания и утвърждаване на международната репутация на учебното заведение. Откриват се и нови перспективи пред развитието на връзките с най-добрите университети в Източна Европа и други страни от региона", допълва Бойко.

В края на май предишният ректор Сергей Гуриев е напуснал поста и е заминал за Франция като е заявил, че чувства заплаха за свободата си и няма да се върне докато тя не изчезне. Това се случило след направен обиск от следователи в офиса му, които копирали документация за пет години назад, в рамките на така нареченото в Русия второ дело ЮКОС. По-късно заместник-ректора Константин Сонин, който се смятал за основния претендент за овакантения пост, също обявил, че напуска учебното заведение.

Подкрепи Economic.bg