Синята коалиция настоява за нова методика за цените на тока

Депутатите ще предложат Народното събрание да работи още няколко дни

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Пет задължителни действия срещу политическата криза в страната предлагат депутатите от ПГ Синята коалиция (СК), съобщиха от пресцентъра на ДСБ.

На първо място "сините" депутати поставят приемането на решение на Парламента, с което да се възложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да промени методиката за образуване на цените на електроенергията. Предложено е да се изключи признаването на кражбите като разход и да се нормират загубите по мрежата. Сините ще искат и редуциране на мощностите, от които се определя цената на тока за битовите потребители.

Депутатите предлагат и премахване на мандатността и избор от Народното събрание (НС) на нови състави на ДКЕВР, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на потребителите.

Сред мерките са още приемане на изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, с цел ограничаване на монополите, както и приемане на решение на НС относно националния референдум от 27 януари 2013 г.

Последната мярка, предлагана от СК, е налагането на мораториум върху разпореждане с държавни и общински земи в защитените територии, включително дюните и Националните паркове.

Съпредседателят на СК Иван Костов каза, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев НС да работи още няколко дни, за да приеме най-неотложните мерки срещу високите цени на тока.

Подкрепи Economic.bg