Акциите на ЧЕЗ и "Енерго-Про" остават блокирани до 27 февруари

Заради открито от КФН производство по налагане на принудителна административна мярка

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Търговията с акции на Българска фондова борса на електроразпределителните дружества на ЧЕЗ и "Енерго-Про" ще остане спряна до 27 февруари 2013 г. Решението беше взето от Съвета на директорите на борсовия оператор, като продължаващата забрана за сделки с книжата на четирите ЕРП-та е във връзка с писмо от 21 февруари 2013 г. на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност".

Регулаторът е открил производство по налагане на принудителна административна мярка, заради което се налага временно спиране на търговията с акциите, издадени от "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "Енерго-Про Мрежи" АД и "Енерго-Про продажби" АД.

Още на 19 февруари беше спряна търговията с акции на дружествата на ЧЕЗ. Тогава действащият още министър-председател Бойко Борисов обяви, че до края на деня ще бъде отнет лиценза на компанията.

Тогава, минути след изказването на Борисов акциите на "ЧЕЗ Разпределение" АД се сринаха 25%, а при спирането на търговията цената на акция беше със 17.58% по-ниска до 1 200 лв. за брой. В края на януари цената на ЧЕЗ Разпределение беше около 1 6000 лв.

Подкрепи Economic.bg