Скандал с черни каси разтърси управляващата коалиция в Австрия

Седмици преди избора за нов парламент, наяве излизат данни за нерегламентирано партийно финансиране от страна на Telekom Austria и Raiffeisenbank

3614 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Управляващата коалиция, съставена от Австрийската народна партия (АНП) и Социалдемократическата партия на Австрия (СДПА), е замесена в нов скандал, свързан с нерегламентирани финансови помощи от известни частни фирми, съобщава австрийското списание News, позовавайки се на доклади на вещи лица, базиращи се на иззети компютърни данни, имейли и друга документация. Информацията е била предоставена на прокуратурата във Виена, която да проведе необходимото разследване.

Според данните на списанието, партиите са получавали финансиране от Telekom Austria, Raiffeisenbank, австрийски лотарии и други фирми. Най-често банковите преводи били извършвани през рекламни и ПР-агенции с помощта на фактури за извършени фиктивни услуги. По този начин Народната партия е получила допълнително финансиране от 300 000 евро за периода 2005-2006 г.

Някогашният депутат от Социалдемократическата партия и говорител на Telekom Austria, Курт Гартленер, пък е получавал финансови помощи до 2009 г., посочва изданието.

От централите на двете партии отричат да са получавали каквото и да било нерегламентирано финансиране от страна на частни лица и фирми. Въпреки това, корупционната афера най-вероятно ще се отрази на АНП и СДПА, които по последни данни отново са сред фаворитите на предстоящите избори за нов кабинет, които ще се проведат на 29 септември тази година в страната.

Това е вторият подобен скандал в Австрия за последния месец. Преди две седмици бившият председател на Австрийската партия на свободата (АПС) беше осъден на затвор във връзка с незаконно финансиране на партията, ръководена от него през 2004 г., когато АПС участваше в управляващата коалиция на страната.

Подкрепи Economic.bg