Skype дава достъп на службите за сигурност

Според британският вестник The Independent вероятността това да се случи е все по-голяма

7148 ~ 1 мин. четене

Най-разпространената програма за интернет разговори - Skype, собственост на Microsoft, ще предоставя информация на службите за сигурност в САЩ, пише The Independent. Достъп до информацията  ще бъде даван след отправено запитване от страна на полицията и службите за сигурност.

"Правоохранителните органи много пъти са се оплаквали, че при подслушване на телефонни разговори на предполагаеми наркобарони, педофили и терористи, единият от двамата събеседници предлагал на другия "да минат на Skype", след което възможността за подслушване отпадала", пише британското издание.

Въпреки упоритата съпротива на компанията срещу натиска, оказван върху нея от самото й създаване през 2003 г., изглежда тя е склонила да започне да сътрудничи на полицията.

Системата на Skype по принцип гарантира недостъпност на трафика чрез добро кодиране на сигнала. Връзката се осъществява между два или повече компютъра, без да минава през централни сървъри, което е една от гаранциите за поверителността й, припомня The Independent.

Неслучайно, по този начин контактуват множество политически дисиденти, журналисти и активисти по света. С промените Skype рискува да загуби част от позициите си на пазара на комуникациите, тъй като липсата на гаранцията за неприкосновеност на разговорите я приравнява на много други доставчици на канали за интернет комуникация, посочи вестникът.

Skype е създаден през 2003 г., а през септември 2005 г. става собственост на eBay. Четири години по-късно е продаден на консорциум, воден от Silver Lake, включващ също eBay, CPP Investment Board, Joltid, Europlay Capital Advisors и Andreessen Horowitz. През октомври Microsoft стана собственик на Skype, след като плати за програмата 8.5 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg