Тройката кредитори удължават престоя си в Гърция

Това съобщава „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на официален представител на финансовото министерство

6888 ~ 1 мин. четене

Представители на международните кредитори на Гърция са удължили мисията си в Атина за неопределено време. Това пише „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на официален представител на гръцкото финансово министерство.

По думите му представителите планират да останат, „колкото е нужно”, за да помогнат на правителството да завърши един „вдъхващ доверие” пакет бюджетни мерки за спестявания.

Тройката международни кредитори - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Междунарония валутен фонд (МВФ), в последните две години отпусна два спасителни заеми на Гърция на стойност 240 млрд. евро.

Кредиторите обаче изразяват фрустрация заради бавното изпълнение на реформи от гръцките власти, които бяха обещани в замяна на спасителното финансиране.

Ръководителят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези, които искат излизане на Гърция от еврозоната, не разбират европейската дългова криза. Той добави, че еврозоната е достигнала критичен момент и лидерите му ще работят заедно с ЕЦБ, за да спасят единното валутно пространство.

Подкрепи Economic.bg