Бъсеску остава на власт

Ако резултатите от референдума бъдат потвърдени, президентът ще довърши мандата си

6618 ~ 2 мин. четене

Избирателната активност на референдума за отстраняването на президента Траян Бъсеску е била 45,92% към 23 часа, когато затвориха избирателните секции в Румъния. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия в северната ни съседка Габриела Богасиу.

Това означава, че Бъсеску ще запази поста си и ще довърши президентския мандат.

За да бъде валиден резултатът от допитването беше необходимо участието на 50% плюс един от имащите право на глас румънци или 9 154 307 от общо 18 308 612 регистрирани гласоподаватели.

След като електоралният орган обяви избирателната активност и резултатите от вота, Конституционният съд на Румъния е следващият орган, който може да се произнесе по валидността на референдума.

„Румънците отхвърлиха преврата, воден от Понта и Антонеску,” каза Бъсеску след края на изборния ден и благодари на онези, които са преодолели гнева си от антикризисните мерки. „Те разбраха, че днешният референдум беше не само за Бъсеску, а за Европа,” посочи отстраненият с процедура за импийчмънт държавен глава и изказа благодарност на „всички, които хвърлиха сили да обяснят какво се случи в парламента”.

„Пламъкът на демокрацията продължава да грее”, каза още Бъсеску. Попитан дали е сигурен в успеха си, той отговори: „Никога не греша”.

Временно изпълняващият длъжността президент Крин Антонеску заяви, че какъвто и да е изходът от референдума, румънците са показали, че са свободни граждани и никой не може да се съмнява в техния демократичен дух. „Мисля, че ако европейските ни партньори имаха някакви съмнения в нас, те вече нямат оправдание”. Помолен да коментира предварителните съобщения за участието и резултата от гласуването, Антонеску каза, че ще изчака окончателните данни в понеделник, но отбеляза, че решението на Конституционния съд за референдума ще бъде зачетено от левоцентристкото мнозинство.

ЦИБ ще обяви първите официални резултати тази сутрин в 10 ч. местно време

Подкрепи Economic.bg