Хората ще усетят подобрение, когато икономическият ръст стане 3%

Българската икономика се оказа жилава, износът и инвестициите растат, казва Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР)

7330 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

 Г-н Прохаски, Центърът за икономическо развитие прогнозира икономически ръст от 1% в края на годината. Това не е ли прекалено оптимистична прогноза на фона на това, което се случва в Европа?

В Европа нещата не са много ясни. Не се знае дали кризисните процеси ще продължат или ще се омекотят през второто полугодие. Това, което стана ясно обаче е, че българската икономика е много по-жилава и устойчива, отколкото някои хора си мислиха. Българският износ продължава да расте през последните няколко месеца. Включително в страни, които са най-ударени от кризата, като Гърция например.

Това е така, но износът не е ли отново на суровини, които в крайна сметка са с ниска добавена стойност за нашата икономика?

Няма значение. Какъвто е бил, обемът на нашия износ към Гърция се запазва, даже имаме ръст през май. Така че нашата икономиката се справя относително добре при създалата се ситуация, но не ни позволява да растем с по-високи темпове. Тоест, ще трябва да се ограничим в рамките на този 1%.

Този 1% ще бъде ли усетен по някакъв начин от хората?

Те няма да го усетят. Няма как да се усети. Минимум 3%. Това е вече растеж, който може да се усети. На нас ни е необходим 5-6%, но поне трябва да се върнем на 3% растеж.

Големите инвестиции от началото на годината не са ли свързани основно с възобновяемите източници, които масово се строяха?

Възможно е частично да са били насочени там. Но пък миналата година бяха по-големите инвестиции в тази област.

Какво да очакваме относно инвестициите занапред?

Трендът на увеличаване на инвестициите ще продължи.

Обявеният от директора на агенцията по инвестициите 10-15% ръст за 2012 г. възможен ли е?

Да, 15% е един доста постижим темп през тази година. Аз смятам даже, че би могъл да бъде и повече.

На какво, според вас, се дължи рязкото поевтиняване на големите кредити към бизнеса през юни?

За да могат да привлекат клиенти, банките бяха принудени да намалят малко лихвите към фирмите.

Възможно ли емитираните държавни облигации навън да повлияят на лихвите в България?

Самата емисия пряко не може да повлияе, но косвено, с оглед по-ниските лихви, които се слагат като бенчмарк, ще повлияе. Когато наши банки искат да вземат кредити от външни банки, това може да понижи нивото на лихвите и съответно да се отрази на вътрешния пазар.

Според вас какви ще са икономическите последици за България от терористичния акт в Бургас?

Не смятам, че подобен акт би повлиял толкова негативно. Това се случва навсякъде, но въпросът е да не се случва повече. Ако той се повтори, тогава България може да влезе в списък на нестабилни държави.

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg