Бедността в света изчезва към 2030 г.

Броят на хората, които сега живеят с по-малко от един долар на ден, ще спадне наполовина

6990 ~ 2 мин. четене

Бедността в света на практика ще бъде елиминирана към 2030 г., което ще доведе до появата на средната класа от близо 2 милиарда души. Това съобщи бТВ, позовавайки се на Асошиейтед прес, който цитира предварителен вариант на годишния доклад на Националния съвет по разузнаване.

Ако сегашните тенденции се запазят, броят на хората по света, които днес живеят с по-малко от един долар на ден - близо 1 милиард души, ще намалеят наполовина през следващите две десетилетия, обяви Кристофър Койм, директор на Националния съвет по разузнаване.

"Ще станем свидетели на разрастването на средната класа до близо два милиарда души... Дори ако през следващите няколко години се сбъднат някои от най-черните прогнози за икономическото развитие на света, към средната класа ще се присъединят неколкостотин милиона души", подчерта Койм.

Националният съвет по разузнаването анализира разузнавателна информация, получавана от всички разузнавателни агенции в САЩ.

Годишният доклад по проблемите на бедността в света ще бъде официално готов в края на годината. Целта на анализите, изготвяни от съвета, е "да опише подбудите за бъдещо поведение", за да помогне на правителствените структури в САЩ да планират бъдещата си политика и програми.

Разрастващата се средна гласа ще има ниско ниво на толерантност по отношение на авторитарните режими, при това ще разполага както с икономическите ресурси, така и с образователното равнище, необходими за успешно противопоставяне на тези режими, прогнозира още съветът.

„Управлението в страни с разрастваща се средна класа ще среща все повече проблеми. Хората от средната класа има специфични за тях ценности и аспирации за повече индивидуална свобода. Те вече имат на разположение социални медии и други технологични инструменти, за да постигнат своите цели, в това число и да предизвикат сваляне на репресивни режими", се посочва в доклада.

Нивото на образование също ще се повишава

При запазване на сегашните тенденции - жените, които получават високо образование, ще станат повече от мъжете.

Едновременно с това се очертават и някои сериозни проблеми - търсенето на храни ще се увеличи с 50 на сто през следващите 18 години, макар че населението ще се увеличи от 7,1 милиарда на 8,3 милиарда души и 60 на сто ще живеят в градовете.

Хората от средната класа ще търсят и начин на хранене, съответстващ на положението им - т.е. ще се повиши
търсенето на месо, а това означава, че ще има повече нужда и от вода, и от зърнени храни.

Като цяло към 2030 г. половината от населението на земята ще живее в райони, в които ще има проблеми със снабдяването с вода. За да се преодолее дефицитът на вода и храни може да се разчита единствено на нови технологични постижения.

Икономическият растеж на азиатските икономики ще се запази

Според Националния съвет по разузнаването обаче увеличаването на средната възраст на работниците в Китай дава основание да се очаква, че начело по икономически растеж ще излязат страни като Индия, Виетнам и Индонезия, където трудът ще продължи да бъде по-евтин.

Подкрепи Economic.bg