След всички и ЦИК сметна активността

Бариерата от 20% е преодоляна и върпосът от подписката за референдума се връща за обсъждане в парламента

Снимка: БГНЕС

60 ~ 2 мин. четене

В националния референдум на 29 януари са гласували точно 1 405 463 души, които представляват 20.22% от гражданите с избирателни права. Данните за активността бяха официално съобщени от Централната избирателна комисия, с което вече категорично ключовият въпрос - ще се върне ли темата от подписката за референдума за обсъждане в Народно събрание - получи своя отговор.

Както е известно при активност в допитването над 20%, депутатите ще трябва още веднъж да обсъдят изграждането на нова АЕЦ на територията на България.

Непосредствено след края на референдума, социологически агенции посочиха, че в референдума са взели участие малко над 20% от имащите право на глас (20.03% според Алфа Рисърч и 20.5% според Галъп). ЦИК завърши деня на референдума с данни за активността от 17 часа, на 27 януари. Вчера от комисията обявиха, че ще се забавят с обявяването на окончателните резултати, тъй като с цел да се елиминират възможността от грешки, ще бъде направено повторно преброяване.

По-рано днес, ЦИК оповести резултатите от гласували по области на база 100% обработени бюлетини. И въпреки всички цифри да бяха известни, и всеки да можеше сам да изчисли броя на гласувалите, от комисията отново не пожелаха да излязат с решение за измерената активност.

През деня, зам.-председателят на ЦИК обяви пред БНР, че в референдума на 27 януари са участвали над 20% от имащите право на глас. По същото време  по БНТ говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обясни, че все още няма окончателен резултат за активността и е възможно тя да е под 20%.

В крайна сметка, малко след 16 часа днес, ЦИК излезе с решение, в което обяви резултатите от гласуването. В него се посочва, че в националния референдум са гласували 1 405 463 гласоподаватели, от които с отговор "да" са гласували 851 757 граждани или 60.603 %.

Подкрепи Economic.bg