Слънчев бряг отчете 6% ръст на туристите

Най-многобройните туристи са от Русия и Украйна

56 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Най-популярният туристически курорт у нас -Слънчев бряг, отчете 6% ръст на туристите спрямо миналата година, съобщиха от дружеството, стопанисващо курорта - „Слънчев бряг” АД. Информацията е предполагаема, тъй като статистически данни за реализирани нощувки не се водят. Данните се събират от различни източници като туристически организации, туроператори, хотелиери, летища, общинска администрация, отбелязват от дружеството.

Най-многобройните туристи, пребивавали в курорта през четирите летни месеца, са от Русия и Украйна. Започват да се завръщат и летовниците от Полша и Чехословакия. Голям е броят и на гостите от Румъния, които посещават комплекса със собствен транспорт.

„Въпреки икономическите трудности и пренебрежителното отношение на държавата, лятото премина без изненади и в рамките на прогнозните резултати”, обяви изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров. По думите му основен показател за увеличения брой на туристите е близо 4-процентният ръст в чартърните полети на Летище Бургас. Димитров обясни още, че няма точна информация за пребивавалите в комплекса летовници заради несъответствието между регистрираната, реално действаща леглова база и реализираните приходи от нощувки.

От дружеството отбелязват, че Слънчев бряг  постепенно започва да променя утвърдения в последните години пазарен сегмент. За първи път от десетилетие насам, тази година сезонът в курорта започна още през април. Курортът посрещна само за месец 7 хил. австрийски пенсионери. Очаква се комплексът да посрещне още толкова през пролетта на 2014 г.

Подкрепи Economic.bg