Сменят шефа на ВиК Варна

Близо два дни част от града останаха без вода

8442 ~ 1 мин. четене

Управителят на „Водоснабдяване и канализация Варна” ООД Веселин Русев ще бъде освободен. Свикано е общо събрание на съдружниците на дружеството по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от ресорното ведомство.

По-рано днес приключи работата по отстраняването на аварията, оставила без вода вилните зони „Манастирски рид”, „Ален мак” и „Евксиноград”.

В първите часове след пускането на водата е имало контролирано пълнене на системата с вода. Районите останаха без вода повече от два дни. При отстраняване на първоначалната авария са възникнали вторични пробиви във ВиК мрежата.

Главният инженер на ВиК Георги Чакъров уточни, че авариралата тръба е слагана през 1955 г.

След аварията ремонтът се забавил, защото собственик на частен имот не пуснал тежките машини в двора си. Затова на водопроводчиците се наложило да копаят сухата земя на ръка. Те успели да отстранят едната авария, но по-късно тръбата избила на още две места.

51 процента от дружеството е собственост на държавата чрез регионалния министър. Останалите 49 процента са собственост на общините Аврен, Аксаково, Бяла, Варна, Вълчи дол, Девня, Дългопол, Провадия и Суворово.

Подкрепи Economic.bg