Сметките за вода в София скачат с лев

От "Софийска вода" поискаха 12% увеличение на цените за ВиК услугите

С около 1 лв. ще набъбне сметката на софиянци за студена вода, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да увеличи цената на "Софийска вода" с 2,86% от 1 юли.

При средна сметка на софиянци от около 30 лв. на месец това означава, че от следващия месец те ще трябва да извадят около левче отгоре за новата си фактура. "Това е максимумът, който може да получи дружеството, и дума не може да става за поскъпване от 12%, което то поиска по-рано", категоричен бе председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

По думите на Мариана Итева от ръководството на "Софийска вода" според проучване на Националния статистически институт (НСИ) социално поносимата цена за София-област е 5,70 лв. за куб. метър, а в момента комбинираната цена е около 1,60 лв. без ДДС за един куб. метър. Според нея цените на тези услуги умишлено се държат на ниско ниво и това е в ущърб на потребителите в дългосрочен план.

Намерението на "Софийска вода" е да подобри качеството на предоставяните услуги в София. Калкулацията обаче показва, че ако цената на водата се задържи на сегашното ниво, инвестициите ще бъдат с 15 млн. лв. по-малко до 2013 г. "Този порочен кръг на по-малко инвестиции води до по-ниско ниво на услугата", заяви Итева.

 

 

Коментари: 0