Скок в лихвите по дълга на Испания и Италия

Притесненията на инвеститорите за спасяване на испанската финансова система не натежаха на европейските фондови пазари и те се повишиха

Доходността на 10-годишните облигации достигна 6,81%, след като оптимизъмът около спасяването на испанските банки продължава да се изпарява. Лихвените проценти се възприемат като неустойчиви в дългосрочен за страната, претрупана с огромни дългове.

Междувременно, доходността на италианските еквивалентни облигации се повиши до 6,28 процента, ставка, която не е виждана от януари насам.

Днес пък стана ясно, че рейтинговата агенция Fitch понижи оценката си за 18 банки в Испания. В понеделник Fitch намали рейтинга на двете най-голми банки на иберийците-Santander и BBVA.

Въпреки това, растящата инвеститорска загриженост за спасяване на испанската финансова система не успя да изнерви европейските фондови пазари, които до късния следобед търгуваха на по-високо ниво от вторник.

Банковите акции се колебаеха през деня. Книжата на Barclays първоначално се понижиха с 3,8%, докато тези на RBS бяха с около 2% по-ниски.

В Испания, акциите на най-големите кредитори Santander и BBVA паднаха съответно с 1,3% и 0,9% след понижениия рейтинг от Fitch, но след това успяха да възстановят загубите.

В Азия, индексът Nikkei 225 затвори с 1% загуба, докато Hang Seng-индексът падна леко с 0.6%.

Коментари: 0