Софийският участък на "Хемус" готов до май 2013-а

Думите отлитат, построеното остава, каза премиерът, който днес инспектира строежа на пътния възел

Големите задръствания и колоните от автомобили отиват в историята. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов днес, когато инспектира строителството на пътната връзка на магистрала "Хемус" с околовръстния път на София при село Яна, съобщи kmeta.bg. С изграждането на пътния „бай-пас” ще се отпуши северният вход на столицата.

„Това, което строим и всеки ден показваме на хората, ще остане и за българските граждани, и за всички европейци, които пътуват оттук.  Ако сега беше петък вечер или неделя вечер, на това място щеше да има огромно километрично задръстване“, обясни Борисов на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан.  

"Всичко друго са празни приказки. Думите отлитат, построеното остава", допълни премиерът.

„България не е само пример за усвояване на всички европейски фондове. Страната няма нито една спряна или замразена програма”, похвали ни от своя страна Хан. Той заяви, че България може да бъде модел за строежа и въвеждането в експлоатация на магистрали.

Проектът по  изграждане на пътната връзка на АМ „Хемус” със Софийски Околовръстен Път – пътен възел Яна, е финансиран от Европейския съюз по ОП „Транспорт 2007-2013” и е на стойност 32 243 349,45 лв. без  ДДС.

Обектът е част от Транс-европейския транспортен коридор IV. Дължината на трасето е 8,46 км. и ще свърже съществуващия участък от автомагистрала "Хемус" с околовръстния път на гр.София. Реализацията на проекта ще доведе до значително намаляване интензивността на трафика, ще намали вредните емисии в региона и ще повиши капацитета на автомобилния поток по път Е-79.

Министър-председателят покани комисар Йохан Хаан за откриването на обекта през месец май 2013г.

По рано през деня Борисов и Хан минаха по новопостроения Дунав мост 2.

Коментари: 0