София дължи 96.6 млн. лв. за транспорт

Причината за неизплатените дългове е липсата на средства

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

София дължи 96.9 млн. на частни и общински фирми за превоза на градски транспорт. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) в столицата е превеждал само част от задълженията си към превозвачите. Това каза заместник-кметът на направление „Финанси и стопанска дейност” в Столична община Дончо Барбалов. Причината за неизплатените дългове е липсата на средства.

По думите му най-голямо е задължението на ЦГМ към общинските фирми „Столичен Електротранспорт”, което е в размер от 28.2 млн. лв., „Автотранспорт”- 19.2 млн. лв. и „Метрополитен” – 17.9 млн. лв. На частните фирми ЦГМ дължи общо 23 млн.лв. Най-много пт дълговете не са изплатени на „Карат С”-18.2 млн.лв., на „Юнион Ивкони” ЦГМ дължи над 3 млн. лв. и на „Еридантранс”-945 хил. лв.

"Възможно е да се дискутира опрощаване на част от дълга, но това много ще зависи от преговорите с частните дружества. Ако има такава мярка, всички общински и частни дружества ще бъдат равнопоставени", коментира зам.-кметът. Той допълни, че ще се преговаря с операторите да не се начислява лихва върху дължимите от общината средства. Предвижда се Столична община да създаде ново звено, което ще изследва формирането на цената на километър птобег и ще я контролира.

През тази година на транспортните дружества се плаща регулярно. Задълженията за превоза са минимални и кметството има възможност да ги изплати. Външни експерти правят анализ на старите задължения и се очаква да предложат варианти за изплащането им, допълни Барбалов.

Коментари: 0