София е сред най-скъпите балкански столици

Общите разходи за живот са най-евтини в македонската столица Скопие

София е сред най-скъпите балкански столици

Снимка: Economic.bg

4247 ~ 2 мин. четене

София е сред най-скъпите европейски столици. Това сочи сравнителен анализ на македонския вестник "Дневник" за разходите за живот в столиците на Македония, Албания, България и Сърбия. За анализа са използвани данни на международния индекс за цената на живота Експакистан, сравняващ цените в 194 страни в света.

Според проучването общите разходи за живот в София - скромно жилище, храна и превоз, са 630 евро. Най-евтини са за жителите на македонската столица Скопие - 621 евро. За същите нужди жителите на Тирана харчат 627 евро, а на Белград - 806 евро.

Разходите за средният месечен наем за апартамент в София са 431 евро, в Скопие - 401 евро, в Тирана - 463 евро, а в Белград - 590 евро. Ниските наеми в Скопие обаче се компенсират от високите разходи за отопление, електроенергия и вода - 136 евро, за разлика от Белград, където са сумата на разходите е 116 евро. Най-добре в това отношение са жителите на Тирана, които харчат само по 70 евро за ток, вода и отопление. Най-евтините карти за градски транспорт също са в Тирана, следвана от Скопие и Белград. Храната е най-скъпа в София и най-евтина в Тирана.

Скопие се нарежда на първо място по най-ниски цени в ресторантите, но и най-скъпи напитки. За вечеря за двама в македонската столица са необходими около 22 евро, докато в София подобно удоволствие струва с 10 евро повече.

По отношение на тютюневите изделия, най-ниски са цените в Тирана, където кутия Марлборо се продава за 1.90 евро. Същата кутия в Скопие струва 1.96 евро, в Белград - 2.04 евро, а в София - 2.61 евро.

Коментари: 0