София иска да усвои 4 млрд. лв. европари

Приоритетните проекти за София са метрото и градският транспорт

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Столична община е подготвила проекти на стойност над 4 млрд. лв., с които ще кандидатства за следващия програмен период (2014-2020 г.). Това заяви пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус". Приоритетните проекти за София са метрото и градският транспорт.

Фандъкова подчерта, че ще настоява София да получи справедливо и пропорционално спрямо броя жители място в следващия програмен период. „Политиката на Европейската комисия е европейските пари да отиват при хората", каза тя. "Това означава, че в големите градове трябва да отиват средства, съобразно броят на жителите. Това е политика за целия следващ програмен период до 2020 г. Без значение кой е кметът в момента, тези пари трябва да дойдат при софиянци", категорична е столичният кмет.

Тя обясни, че макар 4 млрд. лв. да звучат като космическо число, над 1.1 млрд. лв. са за разработените проекти по интегрирания план за градско развитие, който включва само около половината столични райони.

"Ще настоявам за включване на София с отделна мярка в програмата за енергийна ефективност на панелни сгради, тъй като в София имат над 200 000 панелни жилища", посочи още Фандъкова и добави, че София е редно да получи тези средства.

Подкрепи Economic.bg