Сорос: Кризата се изостря

Според финансиста Европа не бива да разчита на финансиране от МВФ, защото това ще доведе до банков колапс

Кризата се изостря с всеки изминат ден и за да я преодолеят, властите в еврозоната трябва да водят политика на стимулиране на икономическия растеж, заяви известният финансист Джордж Сорос.

"Политиците обявиха, че кризата е свършила, но избързаха, защото това далеч не е така. Отпуснатите средства от Европейската централна банка - общо около 1 трилион евро - подобриха ситуацията, но това е само печелене на време", казва Сорос в интервю за френския в. "Le Figaro".

"Най-голяма тревога в момента буди повторното изкупуване на дълговете. Испанските банки придобиха задълженията на страната, френските банки - дълговете на Франция и т.н. А това е доста опасно, истинска бомба със закъснител, тъй като може да доведе до крах на еврото".

Сорос изтъква, че заради жестоките икономии, наложени от властите в редица страни от еврозоната, брутният вътрешен продукт неминуемо ще намалее, резултатът от което ще е нарастване на дълговото бреме спрямо националното богатство в дадената страна.

"Това е спирала от която няма измъкване - попадане в дефлация заради огромен държавен дълг, което неминуемо ще доведе до колапс. Най-добрият път за измъкване е редуциране на държавния дълг, но при съхраняване ръста на брутния вътрешен продукт", подчертава Сорос.

Известният финансист и спекулант е категоричен, че еврозоната сама трябва да се справи с кризата: "Европа няма друг избор. Да се чака финансова помощ от Китай? Абсурд. Китай е богат, но има да мисли за един милиард китайци, които в преобладаващата си част живеят в пъти по-зле от европейците. Не е много удачно и да се иска помощ от МВФ, защото тогава нараства риска от банков колапс, а той е по-страшен от бюджетния колапс", заявява Сорос.

Коментари: 0