Спасителният фонд може да остане без лимит

Още от декември се спекулира с възможността той да получи банков лиценз и по този начин също да заобиколи горната граница, ограничаваща възможностите й за спасение

Европейският спасителен механизъм може да остане без лимит, за да позволи на всяка държава в нужда да заеме толкова средства от него, колкото са й необходими. Тази идея печели все повече привърженици в еврозоната и вевропейските институции. В момента размера на този фонд е 700 милиарда евро.

Това обаче не е ново предложение, защото още от декември се спекулира с възможността той да получи банков лиценз и по този начин също да заобиколи горната граница, ограничаваща възможностите й за спасение, пишат световните медии.

Според обсъжданата от няколко дни идея обаче Европейският спасителен механизъм ще получи правото да залага изкупените от него държавни облигации на страни от еврозоната с Европейската централна банка. Срещу тях ще получава свежи пари, които отново ще налива в кризисните столици. Идеята се подкрепя от Париж, Рим, Мадрид и повечето членове на Управителния съвет на Европейската централнабанка. Против обаче е германското правителство, както и Германската федерална банка, които се опасяват, че подобен механизъм ще роди стремглава инфлация.

Според източници от кабинета в Берлин махането на лимита наСпасителния фонд вероятно ще противоречи и на договорите в Европейския съюз. Дали Берлин ще успее да наложимнението си, ще се види в идните дни. 

Коментари: 0