Спекулантите прибират печалбите си от къси позиции в евро

Единната валута записа втори пореден положителен ден срещу американския долар

Еврото записа втори пореден положителен ден срещу американския долар. Валутната двойка се търгуваше в границите между 1.2473 – 1.2610, като в крайна сметка затвори денят на нива към 1.2550/60 долара. Единната валута се стабилизира и затвори на зелено и спрямо други основни валути, като японската йена, британският паунд и австралийският долар. Този положителен импулс при еврото вероятно се дължи на прибиране на печалби, следствие на предстоящите гръцки избори през уикенда и неизвестният изход, които крият те.

Пазарните участници най-вероятно ще изчакат изхода от изборите, преди да заемат нови дългосрочни позиции. Настроенията сред анализаторите и пазарните участници са, че в крайна сметка Гърция ще напусне еврозоната, въпреки убедителните изказвания на европейските политици, че това няма да се случи.

Според лидерът на крайнолявата коалиция СИРИЗА, Алексис Ципрас, изборите в неделя ще оставят в историята международната спасителна сделка. Ципрас вече предизвика притесненията на европейските лидери, като заплаши да прекрати споразумението за финансова помощ с Европейския съюз и МВФ, което струва на Гърция тежки мерки за икономии. „В понеделник силите на вътрешна корупция и световно лихварство ще престанат да пишат спасителни сделки, защото нашият народ е този, който ще пише история“, допълни лидерът на СИРИЗА.

Ако това се случи, според някои анализатори Гърция може да бъде принудена да напусне еврозоната и да се върне към националната си валута. Рейтинговата агенция Fitch от своя страна заяви, че e възможно намаляване на рейтинги на периферни европейски държави, ако Гърция напусне еврозоната. От ЕЦБ обаче продължават уверено да твърдят, че Гърция няма да напусне валутният съюз. Вицепрезидентът на институцията, Витор Констансио заяви, че такъв сценарии ще бъде "много, много сериозна ситуация". По думите му ще бъде "много трудно, ако не и невъзможно", ЕЦБ да оцени какво може да се случи, ако Атина напусне еврото.

Освен Гърция, погледите на пазарните участници вече трайно се насочват и към Испания и Италия. Италия пласира вчера 1 г. облигации на стойност от 6,5 млрд. евро при лихва от 3,8 %, което е най-висока стойност за 2012 г. Спадът в икономиката за първото тримесечие е най-голям от държавите в Г-20.

Премиерът на Испания призова ЕС да предприема бързи действия, защото ситуацията се влошава бързо. Испания се съгласи да поиска външна финансова помощ, за да спаси банковият си сектор, засегнат от рухването на жилищния пазар. Помощта за Испания обаче изостри съмненията на инвеститорите относно способността на европейските политици да поемат под дългосрочен контрол дълговата криза в региона. Тези опасения повишиха разходите по отпускане на заеми, изразяващи се в доходността на 10-годишните правителствени облигации, до връх при 6.72% при затварянето на сесията във вторник, спрямо 6.52% в понеделник.

Кипър се нуждае от 1,8 милиарда евро за рекапитализирането на своите банки през следващите няколко седмици, но може да поиска и до 4 милиарда евро, ако това включва спасителни средства от Европейския съюз, заяви кипърският заместник-министър по европейските въпроси Андреас Мавроянис. По-рано през деня медии съобщиха, че Кипър е близо до нов заем от Русия. Целта на заема е да се покрият финансовите нужди на островната държава през 2013 г., които в момента се изчисляват на между 1,5 и 2,3 млрд. евро.

Петролът остава в ниските си нива за годината

Петролът се търгуваше в тесни граници по време на вчерашната търговия, като остава в ниските си нива за годината. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец юли се търгуваше в нивата 82 – 82 долара за барел, като в крайна сметка затвори на червена територия към 82.70/80 долара за барел. Тази сутрин черното злато се котира на нива от 83.20/30 долара за барел. Сорта Брент също остава под психологическата граница от 100 долара за барел. Тази сутрин той се разменя в нивата 97.50/70 долара за барел.

Златото повиши стойността си за втори пореден ден, като този възходящ импулс се запази и по време на азиатската сесия тази нощ. По време на вчерашната търговия ценният метал се търгуваше в границите между 1605 – 1625 долара за тройунция, но затвори денят на цена от 1618/19 долара за тройунция. Тази сутрин жълтият метал се разменя в нивата около вчерашният си връх, към 1624 долара за тройунция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0