Спираме цигарите от 1 юни

Засега забраната за пушене не касае закритите работни места, законът ще се допълни преди второ четене

Забранява се тютюнопушенто на закрити обещствени места. Това стана с приемането на първо четене промени в Закона за здравето, предаде “Фокус”.

В закона се забранява и рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст.

Външните градини на заведенията не попадат в този обхват, обясни на брифинг в парламента здравният министър Десислава Атанасова. Забраната влиза в сила от 1 юни 2012 г., както реши преди време кабинетът.

Предвидени са административни санкции за нарушителите, каза още Атанасова, която подчерта, че подкрепя чистия въздух без тютюнев дим в заведенията.

Все още не съм отказала цигарите, правя опити все още да ги откажа напълно, заяви Десислава Атанасова. Запалвам си по 1 - 2 цигари дневно, каза още тя.

Засега забраната не касае закритите работни места. Между първо и второ четене ще бъде внесено предложение и на работните места да не може да се пуши, каза тя.

Министър Атанасова заяви още, че не подкрепя идеята да се разреши пушенето в закрити помещения след 23.00 часа. За спазването на закона ще следят Регионалните здравни инспекции.

Няма да се отнемат шофьорски книжки или лични карти на хората без здравни осигуровки, посочи още министър Десислава Атанасова и призова медиите да не изкривяват думите й. Атанасова подчерта, че се търси решение на проблема със здравно неосигурените лица.

Според нея задълженията на болниците са най вече от обслужване на неосигурени лица. Този въпрос трябва да бъде решен, категорична е Десислава Атанасова.

Промените в Закона за здравето днес на първо четене са инвестиция в бъдещето и в здравето на нацията, заяви новият председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравето почти с единодушие.

Коментари: 0