Спират тока на ОЦК Кърджали

Прекъсване на захранването означава и край с комбината, посочват металурзи

7478 ~ 2 мин. четене

Заради натрупани дългове електрозахранването на ОЦК Кърджали ще бъде спряно днес в 16 часа, съобщиха от EVN. За това намерение сутринта е бил уведомен икономическият директор Валентин Манев.

По думите му в момента се водят разговори с всички институции, информиран е и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, РИОСВ-Хасково, Гражданска защита.

Той обясни, че се създава организация за източването на двете индукционни пещи, които са жизненоважни за бъдещето на комбината, ако има такова. Задълженията на комбината към дружеството са в размер на 122 000 лв. Само за заплати собственикът на ОЦК Валентин Захариев дължи на металурзите и администрацията над 1,5 млн. лв.

Все още източването на течния цинк от пещите не е започнало, надеждите са токът да не бъде спрян и да бъде дадена отсрочка, защото без електрозахранване процедурата би била невъзможна, обясни икономистът, без да се ангажира с експертно мнение.

Манев е изпратил спешни писма до НЕК и до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с настояване да съдействат да не бъде преустановено електрозахранването.

По думите на Димитър Мингов, началник на цех „Електроснабдяване” в завода спирането на тока гарантира замръзване на пещите и втвърдяване на течния цинк. ОЦК не може да функционира без пещите и течния метал, като минимум 24 часа са необходими за нов пуск на процеса, подчерта той.

„Съобщението за спирането на електрозахранването напълно обезсмисли живата верига пред пещите, която направихме сутринта, като не допуснахме 15-те леяри да започнат източването на метала”, заяви лидерът на синдиката "Защита" и инженер-технолог в цинковия завод Стефан Атанасов.

Според него източването на съоръженията трябва да започне незабавно и да започне леенето на цинка на кюлчета, в противен случай металът ще замръзне.

По думите му без електрозахранване източването на пещите е невъзможно, до 6-7 часа металът се втвърдява. За ръчното източване са необходими 10-12 часа, трябва да работят поне два екипа, съдържанието на метала в двете съоръжения е около 50 тона.

Подкрепи Economic.bg