Германия застава срещу решението на Moody`s

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната и продължава да е "остров на сигурност" в Европа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германия ще остане "остров на сигурност" в Европа по време на кризата, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Bloomberg. Думите й са насочени срещу решението на кредитната агенция Moody's да намали перспективата пред максималния рейтинг на страната от "стабилна" на "негативна".

Финансовият министър Волфган Шойбле изрази учудването си от решението, тъй като по неговите думи рисковете в Еврозоната "не са нещо ново". За да подчертае нелогичното решение на Moody`s, Шойбле даде за пример лихвите по дълга на страната, които са рекордно ниски. В някои случаи доходността е дори отрицателна, което показва, че инвеститорите са готови да си плащат, само и само парите им да са на сигурно под формата на германски ДЦК.

"Германия ще защити статуса си на "сигурно убежище", като ще продължи да води стабилна икономическа и финансова политика", се казва в официално съобщение от германското министерство на финансите. В становището се посочва още, че правителството, заедно със своите европейски партньори, ще направи всичко възможно да се справи с дълговата криза, колкото е възможно по-бързо.

Независимо от понижената перспектива пред държавните облигации на Германия, доходността по 10-годишните ДЦК се покачи с едва 0.08 процентни пункта до 1.25%.

В момента Германия е единствената държава в Еврозоната, която има присъден максимален рейтинг "AAA" от другата голяма рейтингова агенция - Standard & Poor's.

Коментари: 0