Средствата за болниците ще се осигурят от бюджет 2014

Според шефката на НЗОК нужните средства на болниците ще могат да бъдат осигурени едва в началото на 2014 г.“.

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Всички нужни средства на болниците ще могат да бъдат осигурени едва в началото на 2014 г.“. Това заяви шефката на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова е предаването „Гореща точка“ по ТВ 7. По думите й не може да се говори за фалит на касата, но за първи път в нейната история тя е без резерв преди завършването на бюджетната година. Това са въпросните 1.5 млрд. лв., които бяха прехвърлени към държавния бюджет.

Относно исканията на лекарите за пълни разплащания до 7 ноември, шефката на НЗОК обясни, че касата не е институцията, която може да събере парите, тя само ги разпределя. Тодорова изрази надежда, че до края на годината ще бъдат събрани 80% от средствата, които трябва да постъпят в НЗОК.

Според Румяна Тодорова единственото, което може да се направи към този момент, е да се направят разплащания през първия месец от новата година с пари от планирания за 2014 г. бюджет.

„Тъй като новата година ще започне с дефицит, ръководството на НЗОК планира отчет  в средата на следващата година и актуализация на финансовата рамка“, добави директорът на Здравната каса.

Подкрепи Economic.bg