Средствата за спорт се увеличават с 4 млн. лв. годишно

Правителството не гледа пораженчески, а в перспектива, заяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева

Снимка: БГНЕС

92 ~ 2 мин. четене

Търговските дружества към Министерството на младежта и спорта трябва да партнират на федерациите в една прозрачна политика по отношение на спорта. Това заяви министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева пред Българската национална телевизия. В предаването „Спортна треска” тя обясни двукратните промени в последните месеци в управлението на „Академика” и Национална спортна база с липсата на темпо и фокус в работата на държавните дружества.

„Пирамидата е обърната. Търговските дружества не са на разположение на спорта, а го експлоатират в полза на своята търговска дейност”, заяви министър Георгиева. Тя посочи, че уволненията не са заради политически назначения, а за да се подобри управлението на дружествата. „Търсим подходящи личности с подходящ паспорт, за да осигурим тези дейности”, заяви спортният министър.

Мариана Георгиева каза, че с последните промени в правилника за дейността на спортния тотализатор, които намалиха издръжката на неговата администрация, за спорт годишно ще бъдат отделяни близо 4 млн. лв. допълнително.

Министърът на младежта и спорта определи като недопустимо и недостойно за държавата ни състоянието, в което е заварила спортните училища. Тя съобщи, че на практика училището в Пловдив е издържало останалите спортни съоръжения в общината, тъй като те са били прикачени към неговите електромер и водомер. Неразбираемо е и прехвърлянето само на сградите на общежитието и на училището, но не и на спортната му база към държавата, каза министър Георгиева. Тя съобщи, че е предприела стъпки за промяна на това положение и припомни, че от актуализацията на бюджета са отпуснати 3,6 млн. лв. за ремонти на спортните училища.

Правителството не работи пораженчески, а гледа в перспектива. Дори при този натиск се стремим да разрешаваме проблемите и не изпадаме в управленска риторика, заяви министър Георгиева.

Подкрепи Economic.bg