Сръбският премиер иска в ЕС, но без да налага санкции към Русия

Александър Вучич отрича ЕС и САЩ да са поставяли ултиматуми за мерки срещу Москва

Между два стола

Сръбският премиер иска в ЕС, но без да налага санкции към Русия
212 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ЕС и САЩ не са поставяли ултиматуми на Белград да се присъедини към санкциите срещу Русия, във връзка с кризата в Украйна.

Министър-председателят на западната ни съседка бе принуден да се обяснява по темата пред сръбското радио B92. „Не е имало ултиматуми. Не е имало такива думи. На Запад очакват от Сърбия по-голямо сближаване с позициите на ЕС. Надявам се, че всички в Европа разбират Сърбия и пътят ни към ЕС няма да бъде застрашен от отношенията ни с Русия”, заяви Вучич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според думите му “Белград уважава международното право, държи се отговорно и по принцип се съгласява с възгледите на ЕС», но няма да въвежда санкции срещу Руската федерация.

Той намекна, че тази неутрална политика трябва да продължи, тъй като може да има реципрочни мерки от страна на Москва. «Бих искал да ми отговорят какво да прави Сърбия, ако цената на газа скочи...Или ако ни забранят да внасяме селскостоопанската си продукция...», даде примери министър-председателят.

Алвксандър Вучич бе категоричен, че Белград няма да активира санкциите не само по икономически причини, но и заради общата с Русия «история и традиции». Според него това не значи, че «Сърбия иска да седи на два стола», но се надява «да си прокара пътя към Европа комфортно».

Коментари: 0