Стачка на миньори изстреля платината до 6-седмичен връх

Златото остана почти без промяна

Цената на платината достигна най-високото си ниво от началото на юли насам заради ескалацията на напрежение в голяма мина в Южна Африка. В края на миналата седмица при сблъсици между протестиращите миньори и полицията бяха убити 34 работника в мината Lonmin - третият по големина производител на платина в света. Ескалацията на напрежението изстреля благородния метал с 5% през миналата седмица, което е най-големия седмичен ръст от февруари насам, информира Ройтерс.

Спот цената на платината достигна 1477,50 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 5 юли. След това цената се успокои, защото стана ясно, че работниците започват да се завръщат по работните си места. В понеделник малко над 25% от работниците се бяха върнали, след като собственикът на миналата заплаши, че ще уволни 3000 миньори, ако стачката на приключи.

Южна Африка произвежда 75% от платината по света и всяка заплаха за доставките могат чувствително да въздействат на цената. Lonmin произвежда около 60 хил. унции месечно.

Спот цената на златото остана почти без промяна на ниво 1614,39 долара за тройунция.

Коментари: 0