Станишев: Най-голямото постижение на Орешарски е, че няма страх

Правителството няма да падне заради неизбирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС, убедено заяви лидерът на БСП

196 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямото постижение на Орешарски е, че няма страх. Никой не ни страхува. Хората се отърсиха от оковите на страха. Това каза в ефира на bTV лидерът на БСП Сергей Станишев, който даде оценка за 100-те дни на кабинета на Пламен Орешарски.

"Имаше сценарии за дестабилизиране на правителството още от първия ден", твърди Станишев. По думите му в управлявалата до февруари партия ГЕРБ все още не могат да влязат в ролята си на опозиция. "Една партия има бъдеще, когато след управлението си мине през опозицията. Ако БСП в миналия парламент имаше 97 народни представители щеше да е много по-качествена опозиция", каза още лидерът на социалистите.

"Не, няма да падне правителството", отговори Сергей Станишев на въпрос дали ще падне правителството, след като Делян Пеевски не беше избран за председател на ДАНС. Убеждението на соцлидерът е, че все повече икономически фактори се опитват да яхнат протестите. Според Станишев случаят "Пеевски" е "много добър урок". "Гражданското общество се събуди", убеден е лидерът на БСП.

Данните му показват, че 80% от назначенията в централната администрация на предишното управление са били без конкурс. "Масово са назначавани хора заради партийната си принадлежност, а не заради личните им качества и способности. Не търсим самоцелна политическа чистка. Запазен е зам.-министърът на регионалното развитие", коментира още Сергей Станишев.

Според него грешка на кабинета е, че не обяснява какво върши. "Политиката на правителството е в полза на 99.99% от българските граждани", твърди Станишев. По думите му втората слабост е голямата търпимост на министрите към некомпетентни хора, които често саботират работата на правителството.

"Животът на това правителство е в ръцете на самите министри. БСП ще подкрепя правителството, но и ще изисква да свърши работата, за която е избрано", коментира още соцлидерът.

По темата "Белене" Сергей Станишев поясни, че ще се иска ясен и безпристрастен икономически анализ. "Проверява се сигнал, че е подадена невярна начална информация към HSBC. Гаранцията на техническото оборудване е 40 години, а към HSBC е подадена като 20 години", даде пример Сергей Станишев.

Подкрепи Economic.bg