Стара Загора иска да стане център на енергетиката

Местната власт смята да лобира и за преместването на други държавни структури

Сектор "Енергетика" в мегаминистерството на икономиката, енергетиката, търговията и туризма да бъде пребазиран в Стара Загора при предстоящата административна реформа в редица държавни структури. Това е приоритет и на старозагорските депутати, и на местната власт и обществеността, обяви народният представител от ГЕРБ Иван Колев в понеделник, съобщи агенция Стандарт нюз.

Той и неговите колеги са сондирали мнението на ресорния министър Делян Добрев и на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Според тях двамата подкрепяли идеята.

Стара Загора е естествен център на българската енергетика. В комплекса "Марица-изток" се произвеждат около 60 на сто от електрическия ток у нас и това е основният аргумент на депутатите. Те вече се оглеждат за сграда за бъдещата администрация на енергийния сектор в министерството, която е около 100-ина души. И областната управа, и общината имат свои предложения за настаняване на висшите държавни чиновници.

Старозагорските депутати смятат да лобират и за преместването на други държавни структури в Града на липите като държавните агенции по безопасност на храните и по селекция и репродукция в животновъдството. "Ще пуснем няколко фиша и се надяваме все някой да е печеливш", поясни лотарийния принцип на лобирането Пламен Русев.

Старозагорските депутати обаче направиха уговорката, че наистина още няма решение за административната реформа. И ако стартира, щяло да е с пилотните проекти за преместване на първите държавни структури в Пловдив и Велико Търново. Държавните структури със старозагорски адрес щели да бъдат на втория етап.

Коментари: 0