Старо бомбоубежище става дом на русалки

Чудовища и приказни герои излизат от галериите под Морската градина в Бургас

Старо и занемарено бомбоубежище ще бъде превърнато в туристически атракцион в Бургас. Един от входовете му се намира на 20 метра от входа на Морската градина в града, предаде радио „Фокус”.

От тридесет години това скривалище е занемарено и изоставено, а част от галериите са наводнени.

Община Бургас има амбицията не само да подобри условията там и да го направи годно за употреба при необходимост, но и да го превърне в туристическа атракция, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева, която представи днес проекта на общината „Лабиринт омагьосан град” и галерия „Тъмно”.

След реализирането на проекта старото бомбоубежище ще стане дом на чудовища, русалки и пирати. Входът към атракцията ще се намира зад лятна сцена Охлюва. Още с влизането в тъмнината от стените ще изкачат различни приказни герои, като те ще бъдат механични, холограмни, светлинни и звукови. Предвидено е да има десет различни галери, във всяка от която ще са представени и различни теми.

Една от галерии ще представя морско дъно и обитателите в морето. В друга ще бъде представен потънал старинен кораб. Там посетителите ще могат да търсят съкровища, да се запознаят с дневника на капитана, а и със самите обитатели на кораба. Съкровища, като самите моряци ще бъдат холограмни.

В няколко галерии ще бъдат представени старите площади на Бургас, а посетителите ще се потопят в отдавна отминалите времена на града. Ще има и специално място за интересните старинни къщи на Бургас.

Любопитните да надникнат в своето минало и бъдеще непременно ще трябва да посетят галерията с оракула. Той ще им каже дали в миналото си са живели в Бургас и какво им предстои да се случи, след като въведат името и рождената си дата.

В галерия „Тъмно” ще бъдат представяни различни пърформанси и артинсталации.

Ще има и „Празната стая”. Там всеки посетител ще е свободен да твори, каквото си пожелае и ще може да се рисува по стените. Не на последно място интересно ще бъде и предвидено ретрокафе, което също ще принесе посетителите в миналото на Бургас.

Този проект може да се осъществи само ако Община Бургас получи като собственост бомбоубежището, което се стопанисва от МВР. До месец – два това ще стане, за да може общината да осъществи идеята си, обеща министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като се запозна с проекта. 

Коментари: 0