Щатски фирми търсят франчайз партньори у нас

Американски информационен и бизнес център отвори врати в Бургас. Той ще съдейства на българи за образование и покупка на имоти в САЩ

Американският център организира и благотворително събитие, което събра средства за млади таланти

Франчайз каталог на големи американски компании ще бъде предоставен на бургазлии. В него ще бъдат представени фирми, които предлагат франчайз услуга или се интересуват от инвестиции, но още не са стъпили на българския пазар.

Каталогът ще е готов догодина и ще се изготви от Американския информационен и бизнес център, който отвори врати вчера в Бургас. Центърът може да удовлетвори интересите на българския бизнес в тази насока, да осъществи комуникационно посредничество на потенциалните партньори от двете страни.

Богата база данни от атрактивни недвижими имоти в Америка ще бъде в полза на онези, които виждат възможност в инвестиции в страната на неограничените възможности. Българските купувачи ще бъдат бързо и компетентно насочени в целия процес на сключване на сделка, според американското законодателство, при проявен реален интерес.

Специално за откриването на Центъра днес в Бургас дойде заместник-ректорът на Американския университет в Благоевград проф. д-р Сайръс Рийд. Той поздрави създателите на центъра Мария и Емануел Халачеви, които са граждани на САЩ и обяви, че бургаският американски център става официален представител на университета в Благоевград.

Обучението ще бъде едно от трите основни направления, в което центърът ще осъществява своята дейност. Желаещите да продължат образованието си зад океана ще могат да открият пълна информация за университетите в САЩ и програмите, които предлагат, ще получат професионална ориентация за най-подходящите и квалифицирана помощ при подготовката на документите.

Този вид услуга е изключително полезна основно за младите хора, за които е трудно да се ориентират сами. „В САЩ няма единна система за кандидатстване в университет” обясни Емануел Халачев. „За добро или за лошо всеки университет следва собствена политика на прием. Нашата задача ще бъде да подкрепяме бъдещите студенти във всеки етап от процеса на тяхното кандидатстване”.

Центърът ще разполага  и с библиотека на английски, където тези, които искат да упражняват езика ще могат да намерят най-актуалните заглавия. Всеки, който има желание да допринесе за богатството на библиотечния фонд има възможност да дари своя ненужна вече книга, която да бъде полезна на друг.

Благотворителността е другото направление, в което ще се работи сериозно. Начало на благотворителните прояви бе поставено още на самото откриване с търг на предмети втора употреба. Съвсем по американски, присъстващите имаха възможност да се сдобият с  интересни вещи чрез писмено наддаване.

В края на събитието бе обявена събраната сума, която ще помогне на  бургаска тийн-група да запише в студио своята първа авторска песен. Талантите от “Chained rose” се оказаха една крачка по-близо до мечтата за студиен запис с чек за 364 лв., връчен от Емануел Халачев. „Търгът ще бъде постоянен, а парите ще отиват изцяло за благотворителност” обещаха организаторите.  „Започваме кампания „Ненужното за един е богатство за друг”.  В нея всеки, който има излишни вещи ще може да ги дари и с това да помогне на някой, който ще има полза от тях.

По време на представянето на редицата проекти, с които американският център ще работи, се организира и асоциация „Кръг от приятели”, която да помага активно за реинтеграцията на завърнали се от чужбина българи. „След дългогодишен престой в чужбина не е лесно да свикнеш веднага с порядките дори и в родината. Всеки, завърнал се от чужбина българин, се сблъсква с процеса на реинтеграция. Някои сънародници не смеят да се върнат именно поради тази причина обратно в България. Затова сега искаме да бъдем подкрепа на онези, за които всичко това предстои.”, споделят ръководителите на центъра.

Освен всичко друго, семейство Халачеви смятат, че е необходимо дейността на американското посолство в София да бъде децентрализирана и част от събитията да се случват в Бургас. Среща с представители на посолството е предвидена в началото на месец май, когато ще бъдат обсъдени възможностите за организиране на различни инициативи край морето.

 

Коментари: 0