Щатското правителство излезе от AIG с $22.7 млрд. печалба

Финансовото министерство се раздели с последните си акции в застрахователния гигант

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американското министерство на финансите ще продаде останалия си дял в American International Group (AIG) и така слага край на държавното участие в компанията. През 2008 г. застрахователят трябваше да бъде спасен от правителството, което придоби 80% от капитала на компанията срещу 182 млрд. долара.

Това е най-голямата сума отпускана от правителството за спасяване на компания. Първоначално никой не вярваше, че парите на данъкоплатците ще бъдат върнати, но в крайна сметка правителството дори регистрира печалба от "сделката". Чрез преструктуриране на бизнеса обаче, AIG успя да възстанови жизнеспособността си и компанията отново стана интересна за инвеститорите.

"Нито един данъкоплатец не бива да се радва, че на правителството му се е налагало да спасява тази компания, но всички трябва да са доволни, че дългът беше изплатен дори с печалба за Финансовото министерство", пише бившият шеф на отдела по преструктуриране към Финансовото министерство Джим Милщайн.


По неофициална информация последните 234.2 млн. акции на правителството са били пуснати при първоначална цена от 32.5 долара за акция. В крайна сметка търговията е затворила при цена от 33.36 долара за брой, а правителството е получило 7.61 млрд. долара за последния си пакет.

По информация на Bloomberg правителството е спечелило общо 22.7 млрд. долара от спасяването на AIG.

Коментари: 0