Ще има извънредни заседания на парламента

„Демокрацията не е въпрос на икономии. Парламентът трябва да заседава”, заяви председателят на НС Михаил Миков

80 ~ 1 мин. четене

Във вторник няма да може да се реализира извънредно заседание на парламента, но извънредни заседания очевидно ще се наложат следващите седмици. Това заяви пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Миков обясни, че при заявление от страна на даден депутат за отсъствие от пленарни заседания режимът е уведомителен. „Не им разрешавам. Те само уведомяват, когато преценят, че имат уважителни причини да отсъстват”, уточни той.

В отговор на въпрос председателят на НС обясни, че спестените разходи за заплати на депутатите от дните, в които те не са работили, не са особено големи. „Демокрацията обаче не е въпрос на икономии. Парламентът трябва да заседава”, изтъкна той.

В работата на Народното събрание има затруднения, но няма парламентарна криза, констатира още той по повод провалените няколко пленарни заседания заради липса на кворум. Той не си позволи подробен коментар на прогнозата на съпартиеца си Янаки Стоилов, че в този режим на работа парламентът няма да издържи още дълго.

„Не е въпрос на издръжливост, а парламентът да приеме онези необходими законодателни решения, които хората очакват, включително решения за облекчаване на разходите за електроенергия. Несъмнено въпросът за бюджета за следващата година е основен. Бюджетът се подготвя от правителството, предполагам, че в края на октомври или началото на ноември ще е на вниманието на народното представителство”, обясни вместо това Миков.

Председателят на НС препоръча въвеждането на „организационни мерки за повишаване на дисциплината”. След като уточни, че говори само за депутатите от парламентарната група на БСП, той допълни: „В никакъв случай не предвиждаме средновековни санкции”.

Подкрепи Economic.bg