Кризата с бюджета в САЩ блокира преговорите за свободна търговия с ЕС

Президентът Барак Обама призова долната камара на американския Конгрес да сложи край на „фарса”, който затвори правителството на страната

64 ~ 1 мин. четене

Кризата около бюджета в САЩ отложи преговорите за свободна търговия с Европейския съюз, съобщава Financial Times. Следващата седмица, група американски експерти и чиновници, трябваше да тръгне към Брюксел, за да продължи обсъждането на договора за свободна търговия, но от Вашингтон заявиха, че при сегашното положение на нещата, не е възможно експертите да бъдат изпратени в пълен състав на преговорите.

Във вторник, 1 октомври, американските власти не успяха да приемат бюджета на страната. След като новият бюджет не получи одобрение на гласуването в Конгреса, близо 800 хиляди държавни служители бяха принудително пуснати в отпуск.

Президентът на САЩ Барак Обама призова долната камара на американския Конгрес да сложи край на „фарса”, който затвори правителството на страната, като одобри без предварителни условия федералния бюджет.  „Проведете това гласуване. Спрете този фарс. Сложете край на затварянето сега”, каза Обама в своето седмично обръщение към народа.

На 17 октомври и Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по плащанията, който би имал катастрофални последици.

Подкрепи Economic.bg