Щетите от наводненията в Германия надхвърлят 11 млрд. евро

Обединението на германските търговско-промишлени палати настояват, че е особено важно на хората да се окаже бърза помощ без бюрократични спънки

64 ~ 1 мин. четене

Размерът на щетите от наводненията в Германия може да надскочи 11 млрд. евро, се казва в мрачната прогноза на Обединението на германските търговско-промишлени палати.

От организацията напомнят катастрофалното наводнение от 2002 г., което е глътнало около 11 млрд. евро за въстановяване. В някои райони на Германия обаче днешните събития са нанесли дори повече вреди на селското стопанство.

За момента не може да се състави пълни картина на ситуацията и да се назове точната сума. От Обединението обаче настояват, че е особено важно на хората да се окаже бърза помощ без бюрократични спънки.

Нивата на реките в много източногермански градове остава опасно високо в следващите няколко дни. Хората по бреговете на Елба и Дунав се готвят за цялата мощ на смъртоносните наводнения, които връхлетяха Централна Европа.

В Дрезден и Хале, където хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, властите заявиха, че масовото участие на спасителните екипи и доброволците е помогнало за предотвратяването на катастрофални щети в историческите центрове на двата града.

Пороите започнаха в началото на седмица в Западна и Централна Европа и това доведе до наводнение в редица страни.

Подкрепи Economic.bg