Щетите в Перник - поне 22 млн. лв.

Хората в общината се успокоиха, твърди Росица Янакиева, кмет на града

6744 ~ 1 мин. четене

Поне 22 млн. лв. са установените до момента щети от силното земетресение, което разлюля Перник на 22 май. Това стана ясно от думите на Росица Янакиева пред БНТ1. "Щетите на общинската собственост са над 11 млн. лв. Те ще растат, защото се появяват нови сгради, които тепърва ще се изследват. Най-малко още толкова ще са щетите по домовете на хората", обясни Янакиева.

Тя  коментира ситуацията с изплащането на помощите на пострадалите, след като две фирми запорираха сметките на общината. "Едната фирма има изпълнителен лист и те са прави да искат запор. Моят апел да се прояви морал беше към втората фирма. Община Перник е във финансов дефицит от 1999 г. От 2007 г., когато дойдох в общината я заварих с 11 млн. лв. дефицит", твърд Росица Янакиева. Вчера Министерство на финансите преведе 200 хил. лв. по сметката на общината. "Тези пари са част от изравнителната субсидия, а не са извънредни средства. Част от парите обаче ще ги предоставим на фирмите, които работят по възстановяване на щетите, за да купуват материали", поясни кметът на Перник.

"Последните 4 денонощия сме по-спокойни, защото не е имало осезаеми трусове. Извикахме психолози, хората влязоха в нормалния си ежедневен ритъм. В понеделник децата ще влязат в училищата и детските градини, каза още Росица Янакиева.Подкрепи Economic.bg