Стив Джобс - иконата, която промени света

Историята му е като приказка, носеща вдъхновение. Без него животът ни нямаше да е същият.

1424 ~ 4 мин. четене
Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е син на сириеца Абдула Джандалии и американката Джоан Симпсън, но още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян. Интересен факт е, че биологичната майка на Стив поставя като условие за осиновяването той да получи образование в университет.

Джобс започва да проявява таланта си още в училище, макар че не показва особено желание да присъства на мероприятията. Той посещава лекции на фирма-посредник на HP, където е нает като летен работник и където се случва едно от най-важните събития в живота му - срещата със Стив Возняк. Возняк е инженер с талант да изобретява електронни уреди. 

Двамата заедно посещават и компютърният клуб „Хоумбрю компютър клъб”, където се събират младежи, интересуващи се от компютри и електроника. Точно от този клуб започва и първият предприемачески опит на Джобс. Той и Возняк се запознават със знаменит за онова време хакер, от когото научават начин нелегално да се свързват към телефонната мрежа на АТ&Т и да провеждат телефонни разговори. Скоро Возняк създава устройство наречено „Синята кутия”, което позволява на притежателя си да се свързва нелегално към телефонната мрежа, а Джобс се захваща с пласмента. Продукта обаче не се продава добре и води до проблеми с полицията и те го изоставят.

През 1972 г. Стив Джобс завършва гимназия и постъпва в Рийд, който напуска само семестър след като започва, защото не вижда смисъл в обучението. "Бях толкова наивен, че избрах колеж, който беше скъп почти колкото Станфорд и всичките спестявания на моите родители от работническата класа отидоха за таксата ми за колеж".След шест месеца вече не виждах смисъл в това. Нямах никаква представа какво искам да направя със живота си и не виждах как колежа ще ми помогне да намеря отговора.  И ето, че похарчих всичките спестявания на родителите си. Затова реших да прекъсна и се надявах, че от всичко това ще излезе нещо добро". 

Официално Стив не записва втори семестър, но продължава да живее в общежитията на колежа, като спи на пода в стаите на приятели. Той посещава отделни лекции, като калиграфията, което по късно ще окаже голямо естетическо въздействие, върху продуктите на Apple."Понеже вече бях прекъснал и не трябваше да посещавам задължителните лекции, реших да се запиша в курса по калиграфия и да се науча да правя това. Така научих какво са серифни и несерифни шрифтове, изучих разликата между разстоянието в различните буквени комбинации и всичко онова, което прави един надпис красив. Всичко това беше красиво, историческо, артистично по начин, който беше недостъпен за науката и аз бях запленен.Нямаше и слаба надежда нещо от това да има практическо приложение в живота ми. Но след десет години, когато създавахме първият компютър Макинтош, всичко си дойде на мястото. И вградихме това в нашия Мак. Това беше първият компютър с красива типография", казва той по-късно.

През 1975 г. Стив, заедно с приятелят си от „Рийд колидж” Даниел Котке отпътуват в търсене на духовно просветление към Индия. По време на пътешествието си на няколко пъти едва не загиват. От Индия Джобс се завръща будист, с бръсната глава и традиционно индуско облекло и с увлечение по наркотици и музиката на Beatles.

Джобс се жени за Лоурийн Пауъл на 18 март 1991. Двамата имат три деца — един син и две дъщери. Той има и друго дете от предишната си връзка с дама на име Лиса.

През 2004 година Джобс е диагностициран със злокачествен тумор на панкреаса. Въпреки това той отказва да се подложи на медицинска интервенция през следващите 9 месеца и прилага алтернативно лечение с диети, за да попречи на болестта.

"През 2004 година ми откриха рак. Направиха ми скенер, на който ясно личеше тумора в панкреаса ми. Аз дори не знаех какво е панкреас! Лекарят ми каза, че почти със сигурност този тумор е от нелечимия тип и че ми остават от 3 до 6 месеца живот. Моят доктор ме посъветва да си отида вкъщи и да си стегна нещата, което е лекарският код за „Подготви се да умреш“. Това означава само за няколко месеца да кажеш на децата си всичко онова, за което си смятал, че имаш на разположение поне 10 години. Означава също да си подредиш делата така, че да улесниш семейството си максимално. Означава да си вземеш сбогом", споделя той. По-късно се оказва, че туморъте изключително рядко срещан и може да бъде изцяло премахнат чрез хирургическа интервенция. През юли 2004 г. Джобс постъпва в болница и се подлага успешно на такава.

След това следват много спекулации дали наистина е излекуван. На 28 август 2008 г. телевизионната мрежа Bloomberg публикува погрешка некролог на Стив Джобс в корпоративните си новини с оставени празни места за неговата възраст и причината за смъртта. Това кара основателят на компанията Apple да отговори подобаващо, цитирайки Марк Твен: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени.”

На няколко места се появява вътрешна информацията, че Джобс е отново във влошено здраве. Той обаче отказва коментар.

През 2009 г. на Джобс е извършена чернодробна трансплантация. Година и половина след завръщането му от операцията, Apple съобщава, че той е в отпуска по болест. В свое писмо до служителите Джобс съобщава, че взима това решение, „за да може да се съсредоточи върху бечението си. На 24 август 2011 г. Стив Джобс подава оставка като главен изпълнителен директор на Apple за втори път. Смъртта на Джобс идва на 5 октомври същата година.

По  този повод компанията пуска специална страница, за да почете паметта на Джобс, в която се казва:

„Apple загуби човек, който виждаше в бъдещето и беше гениален в създаването на нови неща. Светът загуби едно изключително човешко същество. Тези от нас, които имаха привилегията да познават Стив и да работят с него, загубиха добър приятел и вдъхновяващ наставник. Стив оставя след себе си компания, която никой друг освен него не би могъл да сътвори в такива мащаби. Неговият дух завинаги ще остане да крепи основите на Apple.
Подкрепи Economic.bg