Apple – от гаража до върха

Продуктите на компанията до един са символи на новаторството, което я направи най-скъпата за всички времена. Въпросът е дали може да продължи със същите темпове и занапред

344 ~ 4 мин. четене

Историята на Стив Джобс – основателят и на Apple, е една от най-забележителните за последните 50 години. Трудът на основателя на Pixar Animation Studios повлиява на цялата технологична индустрия и изцяло изменя облика на настолните компютри. Признат е за номер едно и в гейминг индустрията. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии. През 2010 г. оглавява класацията на MediaGuardian като номер едно в медийния бизнес.

Как започва всичко? Той и Стив Возняк създават Apple буквално в гаража на родителите на Джобс, докато е на 20 годишна възраст.  "Ябълката" стъпва на пазара със сглобения с подръчни материали Apple I. Лицето на компютърната индустрия се променя с изключително популярния и емблематичен Apple II, който е първият масово произведен компютър с удобна пластмасова кутия и вградена клавиатура.

В края на 70-те, заедно със Стийв Возняк, Майк Маркула и други, Джобс създава, развива и продава една от първите успешни линии персонални компютри - Apple II, което изстрелва компанията в небесата.

През 1980 г., Apple Computer прави IPO и излиза на фондовата борса, като първоначалната цената на акциите ѝ е 22 щатски долара (в момента стойността на книжата е 657,7 долра). На 25 години Стив Джобс става милионер. Купува си огромна къща, в близост да Пало Алто, където води противоречив живот. Той смята, че трябва да живее аскетично, затова изхвърля всички мебели, като само в спалнята си оставя един матрак, лампа и стереоуредба.

През 1985 г. обаче Джобс напуска Apple заради лични конфликти. По този повод той казва: "Как човек може да бъде уволнен от фирмата, която сам е създал? Така, докато Apple се развиваше, наехме някой, за който си мислех, че е изключително талантлив и може да управлява компанията с мен и през първата година и малко нещата вървяха добре. Но след това визията ни за бъдещето започна да се разминава и накрая се разделихме", казва той в паметно интервю пред студентите, завършващи Санфорд, през 2005 г.  

"Когато стана това, бордът на директорите застана зад него. Така че на 30 г. аз бях изритан. И то публично! Фокусът на целия ми съзнателен живот го нямаше вече и това беше съкрушително! През първите няколко месеца наистина не знаех какво да правя. Чувствах се така, сякаш съм предал цялото предишно поколение предприемачи, които повярваха в мен. Сякаш съм изтървал щафетата, докато ми я подават. Срещнах се с Дейвид Пакард и Боб Нойс и се опитах да им се извиня за големия си провал. Беше много публичен провал и дори си мислех да изчезна от долината, да изляза от бизнеса. Но нещо бавно започна да ми се изяснява – аз обичах това, което правя! Развоя на събитията с Apple не беше променил това. Бях отхвърлен, но все още влюбен. Тогава реших да започна отначало. Тогава не го осъзнавах, но се оказа, че уволнението ми от Apple e най-доброто нещо, което можеше да ми се случи".

През следващите 5 години, той основава компаниите NeXT и Pixar, която пък по-късно се превръща в най-успешното студио за компютърна анимация в света. В забележителен обрат на събитията Apple купуват NeXT и Стив Джобс се завръща там, откъдето е започнал, а компанията му се превръща в двигателя на вече залязващата "ябълка". Когато през 1997-а отново поема кормилото на намиращата се пред фалит Apple, Джобс спира всички дарителски програми. Според журналиста Андрю Рос Соркин, милиардерът всъщност е правил големи дарения, но те са оставали тайна, както и всичко друго, свързано с личния му живот. Стив Джобс има особено отношение към парите, доказателство за което е годишната му заплата от 1 долар като изпълнителен директор на "ябълката".

"Абсолютно сигурен съм, че нищо от това нямаше да се случи, ако не бях уволнен от Apple. Беше като горчиво хапче, но предполагам, че съм имал нужда от него. Понякога животът те удря с тухла по главата. Не губете вяра!", твърди той в същата си прочута реч  в Станфорд.

"Работата ще заема огромна част от живота Ви и единственият начин да бъдете истински удовлетворени е да правите това, което вярвате, че е прекрасно. А единственият начин да създавате прекрасни неща е да обичате това, което правите! Ако все още не сте го открили – продължавайте да търсите. Никога не спирайте. Както всичко останало, когато го отриете, ще разберете чрез сърцето си, че е наистина то. Затова никога не спирайте да търсите, докато не го откриете!", вдъхновява Джобс завършващите студенти.

Въпреки смъртта на Стив Джобс, компанията продължава да се развива в правилна посока. Apple запазва статута си на специализирана американска публична мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри.  През 2011 г. започна ускорен ръст на стойността на акциите на Apple, независимо от лошите новини около Джобс. На 20 август акциите на дружеството достигнаха невижданите 665 долара. Така пазарната капитализация на Apple удари 623 млрд. долара, което я превърна в най-скъпата публична компания за всички времена. Преди това рекордът се държеше от Microsoft, която на 30 декември 1999 г. струваше 618.9 млрд. долара.

Най-известните продукти на Apple  са персоналните компютри Macintosh, операционната система Mac OS X, портативните мултимедийни плеъри iPod, мултимедийния браузър iTunes, уеббраузъра Safari и мобилната операционна система iOS.

Големият въпрос сред инвеститори и технологични експерти е колко дълго Apple може да удържи лидерството. Предизвикателство пред компанията ще е да продължи да привлича клиенти с очакваните си бъдещи продукти, включително iPhone с по-голям екран и по-малък iPad. Компанията също така се опитва да разлюлее телевизионния бизнес с устройство, които може да предава телевизия на живо, според хора, запознати с разработките, макар че остава да се види дали кабелните оператори ще проявят интерес.

Подкрепи Economic.bg