Стойнев: ГЕРБ са плащали за „Белене“ зад гърба на народа

В понеделник ще внеса още един сигнал за източване на 230 млн. лв. от държавната енергетика, каза икономическият министър

3623 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

ГЕРБ са плащали за АЕЦ "Белене" зад гърба на народа. Това каза в предаването факторът "Кошлуков" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"На 29 март 2012 г. Народното събрание налага мораториум върху строителството АЕЦ "Белене". На 29 май 2012 г. обаче правителството на ГЕРБ е изплатило фактури за надзор на стойност 13 млн. лв.", поясни Стойнев. Той изрази недоумение как при спрян проект от парламента са плащани тези пари. "Получил съм три фактури за "Белене" за общо 5 млн. евро. Аз ги върнах", твърди Драгомир Стойнев.

Той е дал на прокурор тези плащания от ГЕРБ, както и още два сигнала на обща стойност 160 млн. лв., които според енергийния министър са източени от енергетиката. "В понеделник ще внеса още един сигнал за източване на 230 млн. лв. от държавната енергетика, защото народът трябва да разбере, че има правителство, което ще сложи ред. Сигналът е за източване от т. нар. "студен резерв". Според мен договорите са сключени скандално", каза още Драгомир Стойнев.

По думите му ГЕРБ е източвала енергетиката по два начина. "Единият е официален - чрез 80% дивидент, който събираше Симеон Дянков. Така дружествата бяха обезкървени, нямаше пари и за ремонти. Вторият начин е с договорите, които давам на прокурор. Те не са само за "студен резерв", поясни Драгомир Стойнев.

Подкрепи Economic.bg