Стойнев: Инвеститорите са наясно с политическата обстановка у нас

На тях им е ясно, че протестите не са свързани с икономическата и социалната политика на кабинета, заяви Драгомир Стойнев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

108 ~ 2 мин. четене

Трябва ни спокойствие, икономиката тръгва и когато един предприемач знае, че държавата ще му помогне, то е ясно, че хората ще инвестират. Инвеститорите са много добре запознати с политическата обстановка в страната. На тях им е ясно, че протестите не са свързани с икономическата и социалната политика на кабинета. Това заяви в ефира на ТВ7 Драгомир Стойнев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Българският енергиен холдинг е стабилна и работеща структура. Аз изключително много държа тя да се стабилизира. Сега не само, че работят българските миньори, не само, че развалихме един консултантски договор, сключен от ГЕРБ за 4 млн. евро, но показваме и че БЕХ категорично няма по никакъв начин да се променя. Що се отнася за цените на ток, ДКЕВР излезе със становище, че те са реални и намалението се случи. Цените не намаляха само за домакинствата, но и за българския бизнес, допълни още Стойнев.

„В България политиците на прехода не мислят за националния интерес, отколкото за партийните интереси. В АЕЦ „Козлодуй” няма американски интерес. Трябва да заместим отиващите си 5-ъи и 6-ти реактор. Затова предприемаме строителството на 7-ми блок, който според специалистите ще съдържа най-добрата защита”, смята Драгомир Стойнев.

България трябва да изнася стоките си, добави той. Стойнев обясни, че Европейският съюз е основен партньор на страната ни, но задачата на министъра е да съсредоточи износа на страната ни към държавите с икономически растеж, каквито са Виетнам, Обединените арабски емирства, бившите държави от Съветския блок като Азербайджан и Казахстан например.

Това обаче не може да стане само на думи и затова България изтегля своите търговски представители от Европа и ги изпраща към Азия, стана ясно от думите на Стойнев. „Това трябва да прави българската държава – хваща бизнеса и му помага с връзката, с улесняването на визовия режим и т.н.“, обясни министърът.

Той даде за пример и скорошна визита в Ирак, водена от заместника му, след която между 24 и 27 български фирми са се върнали с договори за износ към близкоизточната страна. Стойнев не пропусна да се похвали и че износът на България се е увеличил с 5%, а стокообменът – с 4,5%.

Коментари: 0