Десетки ранени след сблъсъци в Киев

Бившият вътрешен министър и водеща опозиционна фигура Юрий Луценко е бил сред пострадалите

76 ~ 1 мин. четене

Няколко души бяха ранени в сблъсъци между протестиращите и полицията в украинската столица Киев, съобщава BBC. Бившият вътрешен министър и водеща опозиционна фигура Юрий Луценко е бил сред ранените.

Насилието избухна след като трима активисти бяха осъдени по-рано по обвиненения в тероризъм. Над 10 души бяха ранени в Киев при стълкновение между специалните части „Беркут" и демонстранти.

Причините за поредната демонстрация на опозиционерите е делото срещу така наречените "Василковски терористи". Тримата получиха присъди от по 6 години затвор за това, че са се опитали да взривят статуя на Ленин през 2011 г.

Сред ранените са и опозиционни политици като бившия вътрешен министър Юрий Луценко и трима депутати от партия "Свобода". Луценко е бил приет в болница.Политиците потвърждават, че са били бити от полицията.
Още най-малко шест от ранените при протеста са откарани в болница. Протестиращитве са скандирали "Срам" на органите на реда и са ги призовавали да свалят маските си и да застанат пред хората с открити лица.

„Служителите на „Беркут" биеха всички поред- включително и жени, деца и старци. Преследваха минувачите и биеха тези, които вече лежаха на земята", заяви украинският депутат Едуард Леонов.

Коментари: 0